09 376 14 11
Boek uw afspraak

De fiets als belangrijkste vervoersmiddel voor woon-werkverplaatsingen

Laatste update: 15-03-2023

Sinds we tijdens de corona-lockdown massaal onze auto lieten staan en collectief naar de fiets grepen, werd nog duidelijker hoeveel voordelen de tweewieler heeft. Oók voor je woon-werkverplaatsingen!

DE FIETS HAALT DE AUTO IN

Meer en meer mensen ontdekken dat ze met de fiets beter hun reistijd kunnen inschatten (geen files! geen vertragingen op het openbaar vervoer!). Maar het is ook gezond, leuk en milieuvriendelijk.


Het lijkt wel alsof we dat tijdens de lockdown plots allemaal beseften: fietshandelaars konden de bestellingen amper bijhouden! Meer dan 50% van de werknemers in België woont op 15 kilometer van zijn of haar werkplaats: de ideale afstand om met de (elektrische) fiets af te leggen.

We zetten graag nog eens de voordelen op een rij, geven raad over de perfecte woon-werkfiets en over fietsveiligheid, ook in corona tijden.

DE VOORDELEN VAN DE FIETS

  • Door te fietsen bespaar je centen: parkeren is gratis en je hoeft niet te gaan tanken. Als je werkgever ook nog eens een belastingvrije fietsvergoeding voorziet, trotseer je met plezier zelfs regenweer!
  • Met de fiets naar het werk rijden, verlaagt je stress en houdt je fit. Na een lange werkdag kan je ontspannen, in plaats van je op te boeien in de file. Je maakt je hoofd leeg en traint je lichaam.
  • Fietsen is goed voor het milieu en stoot geen CO2 uit. Meer nog: tegenwoordig kan je zelfs stroom opwekken tijdens het trappen!
  • Je bent vaak sneller op je bestemming dan wanneer je de auto of het openbaar vervoer neemt. In elk geval ben je zeker van je reistijd.

DE BESTE FIETS VOOR JOUW WOON-WERKVERKEER

Het is natuurlijk belangrijk dat je de perfecte fiets kiest voor jouw doeleinden. Je kan die zelf aankopen of leasen, of wie weet kom je wel in aanmerking voor een leasecontract van je werkgever?

  • Een elektrische fiets
    voor woon-werkverkeer en/of vrijetijdsbesteding. Details: 25 km per uur of 45 km per uur met een speedpedelec.
  • Een vouwfiets
    voor wie openbaar vervoer combineert met een fietstraject. Details: flexibel en compact maar iets minder comfortabel. Bestaat ook in een elektrische variant.
  • Een racefiets
    voor wie houdt van snelheid en sporten. Perfect voor wie zich op het werk kan douchen en omkleden. Details: dunne banden, licht materiaal en klikpedalen.
  • Een stadsfiets
    voor wie niet ver van zijn of haar werkplaats woont. Details: eerder zware fietsen voor in een stedelijke omgeving. Praktisch als je ook kinderen moet vervoeren of boodschappen wil meenemen.
  • Een deelfiets
    voor wie geen eigen fiets wil kopen en houdt van flexibiliteit. Details: door middel van een abonnement, neem je waar en wanneer je wil in de stad een fiets voor korte afstanden. Op piekmomenten zijn de stations wel eens leeg.

FIETSVEILIGHEID EN -VERZEKERINGEN

Als fietser ben je een zwakke weggebruiker. Bij een ongeval met een auto is het dan ook de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van de autobestuurder die tussenkomt voor schade aan je lichaam of kledij. En dat zelfs wanneer jíj in de fout ging.

Voor schade aan je fiets komt die BA enkel tussen wanneer de autobestuurder in fout is. Ben je zelf verantwoordelijk of is er iemand anders bij het ongeval betrokken, dan heb je naast een familiale verzekering ook een goede fietsverzekering nodig.

Wat kan er allemaal in zo’n fietsverzekering zitten?

  • Een verzekering tegen diefstal en vandalisme.
  • Pechbijstand: herstelling ter plekke (bv. lekke band) of depannage.
  • Een verzekering voor lichamelijke schade.
  • Een verzekering voor materiële schade aan je fiets.

Tenslotte geven we graag nog enkele tips voor veilig fietsen:

  • Laat de remmen, banden, ketting en verlichting van je fiets (half)jaarlijks nakijken, en onderhoud je tweewieler goed.
  • Draag een fietshelm, zelfs wanneer dit niet verplicht is.
  • Wees zichtbaar, door reflecterende details op je kledij en voldoende verlichting.
  • Respecteer de verkeersregels en wees vooral op een elektrische fiets extra voorzichtig.
  • Zolang de coronadreiging blijft bestaan: houd voldoende afstand, vermijd drukke routes en smalle fietspaden. Was je handen grondig voor en na het gebruik van een deelfiets.

Contacteer een specialist voor meer informatie over onze fietsverzekering.

Uw contactpersonen

Hilde Wille Hilde Wille

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 98

Elien Everaert Elien Everaert

Advies en polisbeheer levensverzekeringen

Stuur een mail
T +32 9 376 14 46

Els De Vlieghere Els De Vlieghere

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 58

Katty De Baets Katty De Baets

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 50 71 67 35

Katrien Sierens Katrien Sierens

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 78

Monique De Wulf Monique De Wulf

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 09 376 14 10