09 376 14 11
Boek uw afspraak

Is een autokeuring in het buitenland mogelijk?

Laatste update: 19-09-2024

Voor iedereen die een wagen bezit, blijft de periodieke autokeuring een belangrijk element. Vaak rijst de vraag of een auto die in België werd ingeschreven, in het buitenland gekeurd mag worden. Indien ja, welke voorwaarden zijn dan van toepassing en wat zijn de gevolgen voor uw autoverzekering? In dit blogartikel bespreken we dit thema en geven we praktische tips zodat u veilig en legaal de weg op kunt.

Wat zijn de algemene regels?

Het Koninklijk Besluit bepaalt dat personenwagens voor het eerst gekeurd moeten worden wanneer ze vier jaar oud zijn (vanaf de eerste inverkeerstelling). Daarna geldt een verplichting tot jaarlijkse keuring, al is een afwijking mogelijk indien aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt.

De keuringen worden uitgevoerd door de in België erkende instellingen die elk hun gebied hebben. ‘Keuringscentrum 36 – Eeklo’ behandelt bijvoorbeeld onder andere volgende gebieden:

  • Eeklo
  • Maldegem
  • Aalter

Verdere algemene info vindt u via deze link.

Autokeuring niet in België

De algemene regel zorgt voor problemen indien uw wagen net op het moment dat het voertuig aangeboden dient te worden, zich in het buitenland bevindt. Gelukkig is er voor deze situatie een oplossing via artikel 23quater paragraaf 4:

“Wanneer een voertuig zich in het buitenland, in een lidstaat van de Europese Unie bevindt, laat de houder het voertuig keuren door een instelling die daartoe door de overheid van het betrokken land erkend is, ten einde de termijn zoals bepaald in artikel 23ter, te eerbiedigen.”

Concreet kan er op deze manier vermeden worden dat u een toeslag dient te betalen wegens overschrijding van de termijn voor de keuring.

Enkele belangrijke opmerkingen:

  • Van zodra het voertuig terug naar België komt dient deze zo vlug mogelijk gekeurd te worden in een Belgische erkende instelling. Blijf dus zeker niet met het buitenlandse keuringsbewijs verder rondrijden!
  • Neem zeker vooraf contact op met de buitenlandse instelling met de vraag of zij een Belgisch voertuig willen keuren. Er is namelijk geen regelgeving die deze instantie verplicht om het voertuig te keuren.

Impact op uw autoverzekering?

De volgende vraag die opduikt, is of deze specifieke situatie gevolgen voor uw autoverzekering heeft. Eerst en vooral raden wij steeds aan om ons mee te delen dat u gedurende een bepaalde tijd in het buitenland zal rondrijden. Ook het bijkomend feit dat u tijdelijk met een buitenlands keuringsbewijs rond zal rijden laat u ons best weten. Op de verzekeringsnemer rust namelijk een algemene mededelingsplicht zodat de verzekeraar een correcte inschatting van het risico kan maken.

Indien u, na de terugkomst in België, de keuring niet uitvoert dan zal dit bij een schadegeval een impact hebben. De verzekeringsmaatschappij stelt deze situatie namelijk gelijk met het helemaal niet keuren van de wagen. Dit heeft als gevolg:

  • Burgerlijke aansprakelijkheid: er zal een verhaal mogelijk zijn op de verzekeringsnemer (of verzekerde) indien er een oorzakelijk verband kan aangetoond worden tussen het ongeval en het feit dat de staat van het voertuig niet voldoet aan de Belgische wetgeving inzake technische keuring.
  • Andere waarborgen (bijstand, omnium, …): geen tussenkomst van de verzekeraar.

Tip! Indien u vaak in het buitenland verblijft doet u er goed aan om u te informeren omtrent de regelgeving van dat land. Zo kan u bijvoorbeeld controleren of u uw kentekenplaat kan behouden. Indien uw voertuig in het buitenland ingeschreven is dan zal dit er vaak voor zorgen dat de Belgische verzekeraar uw wagen niet meer verder kan verzekeren.

Wenst u meer informatie?

Onze verzekeringsadviseurs beantwoorden graag uw bijkomende vragen. Aarzel zeker niet om uw huidige autoverzekering te herbekijken en een vrijblijvende offerte op te vragen. Wij helpen u graag verder!

1 Het gaat voor het Vlaams Gewest eigenlijk om de Europees Economische Ruimte (EER), dit gebied is wat ruimer dan de Europese Unie (EU).